logo_rood_web_25Leven is bewegen!

Je hoofd, je hart en je lichaam vormen een eenheid. Je functioneert optimaal, zowel persoonlijk als professioneel, wanneer er in je leven ruimte is voor alledrie. Léven is echter geen statische toestand, maar een doorlopend meebewegen op de golven die langs komen. Er komt voortdurend van alles op je pad, in je relatie, op je werk, in het contact met anderen, of er vindt een ingrijpende gebeurtenis plaats. Vaak kun je daar je eigen weg in vinden. En soms loop je erin vast. Dat merk je bijvoorbeeld aan de steeds herhalende gedachtenpatronen in je hoofd. Of je reageert herhaaldelijk veel heftiger op een situatie dan gepast. Het kan zijn dat je gedeprimeerde, of depressieve gedachten hebt. Of je merkt dat je niet meer kunt genieten.

Het kan zijn dat je erg goed kan praten over je problemen. Misschien snap je eigenlijk heel goed wat er anders zou moeten, maar lukt het je niet dat in de praktijk te brengen. Lichaamsgerichte therapie gaat een laag dieper dan het praten en begrijpen. Daardoor kom je snel tot de kern. Zolang je leeft is je lichaam namelijk bij je. Het is je metgezel. Het is een prachtig instrument als je meer contact wilt met jezelf. Want je lichaam is in het hier en nu, is tastbaar en geeft heel directe signalen. Door je bewust te worden van die signalen, krijg je heel concreet middelen in handen om je leven te veranderen.

Lichaamsgerichte psychotherapie biedt dus een combinatie van praten en ervaringsgericht werken. Daarbij schakel je je hoofd zeker niet uit, maar laat je het even niet het enige zijn dat leidend is.

Het doel is niet om uitgebreid in te gaan op het verleden, maar om te ervaren wat er zich hier en nu aandient en hoe je daarmee omgaat. Wat voel je, wat denk je, wat doe je? Kunnen we samen kijken naar wat daarachter zit? Compassie en begrip voor wat in de schaduw ligt, zorgen ervoor dat dat wat bevroren is, weer kan ontdooien.

Wat het oplevert is meer ruimte en vrijheid om te kiezen hoe je omgaat met jezelf en met de mensen en situaties die je tegenkomt. Je kunt de situatie niet altijd veranderen, maar wel hoe jij daarmee omgaat. Zo kom je steeds dichter bij wie jij als mens werkelijk bent en wat jij bij te dragen hebt aan deze wereld. Hoofd, hart en lichaam vormen weer een afgestemd, vitaal geheel. Dit geeft bewustwording, energie, vervulling en plezier in je leven. Dit zie ik keer op keer gebeuren. Het is echt mogelijk, ook voor jou!