logo_rood_web_25Leven is bewegen!

Je hoofd, je hart en je lichaam vormen een eenheid. Zowel persoonlijk als professioneel functioneer je het best wanneer je alle drie kunt inzetten. Léven is echter geen statische toestand, maar een doorlopend meebewegen op de golven die langs komen. Er komt voortdurend van alles op je pad, in je relatie, op je werk, in het contact met anderen, of je krijgt te maken met een ingrijpende gebeurtenis. Vaak kun je daar je eigen weg in vinden en draagt het bij aan je groei als mens. En soms loop je erin vast. Dat merk je bijvoorbeeld aan de steeds herhalende gedachtenpatronen in je hoofd. Of je bent erg kritisch op jezelf, of de mensen om je heen. Het kan zijn dat je gedeprimeerde, of depressieve gedachten hebt. Vaak kun je dan ook niet meer genieten van kleine en grote dingen.

Misschien weet je eigenlijk heel goed wat je anders zou willen, maar lukt het je niet dat in de praktijk te brengen. Lichaamsgerichte therapie gaat een laag dieper dan het praten en begrijpen. Daardoor kom je snel tot de kern. Zolang je leeft is je lichaam namelijk bij je. Het is je metgezel. Het is een prachtig instrument als je meer contact wilt met jezelf. Want je lichaam is in het hier en nu, is tastbaar en geeft heel directe signalen. Door je bewust te worden van die signalen, krijg je heel concreet middelen in handen om je leven te veranderen.

Lichaamsgerichte psychotherapie biedt dus een combinatie van praten en ervaringsgericht werken. Daarbij schakel je je hoofd zeker niet uit, maar laat je het even niet het enige zijn dat leidend is.

Het doel is niet om uitgebreid in te gaan op het verleden, maar om te ervaren wat er zich hier en nu aandient en hoe je daarmee omgaat. Wat voel je, wat denk je, wat doe je? Kunnen we samen kijken naar wat daarachter zit? Compassie en begrip voor wat in de schaduw ligt, zorgen ervoor dat dat wat bevroren is, weer kan ontdooien.

Wat het oplevert is meer ruimte en vrijheid om te kiezen hoe je omgaat met jezelf en met de mensen en situaties die je tegenkomt. Je kunt de situatie niet altijd veranderen, maar wel hoe jij daarmee omgaat. Zo kom je steeds dichter bij wie jij als mens werkelijk bent, wat jou beweegt, en in groter perspectief bij wat jij bij te dragen hebt aan deze wereld. Als je je thuis voelt in je eigen lijf, je hart kunt inzetten als kompas en je hoofd als stuur, kun je leven in kleur in plaats van zwart-wit. Met meer bewustwording, energie, vervulling en plezier. Ik gun het iedereen.